Venta del Romé

A la foto el Joan, el Pau, la Mari i l’Enric

Entrevista a la família de la Venta del Romé (Horta de Sant Joan) – Tarragona
13/7/2021 

ENTREVISTADORA. Hola, bona tarda, com esteu família? 

PAU. Bé, anant fent, treballant molt la veritat! 

ENTREVISTADORA. Ho sé, ho sé, després de temps per fi hem pogut concertar aquesta entrevista d’aquesta família que fa temps que està gestionant la Venta de Romé, però també es dediquen a altres coses, ara ens explicaran. Ells estan a Horta de Sant Joan, a Tarragona. Són l’Enric, la Mari, el Pau i el Joan. Però ara estan de representants la Mari i el Pau. 

Així primer presenteu-vos, qui sou i a què us dediqueu. Qui sou? Què feu? 

PAU. Sóc el Pau el fill de l’Enric i la Mari Carmen, i actualment els estic ajudant per a més endavant continuar el seu llegat aquí en aquest restaurant. 

MARI. Hola, sóc la Mari. I aquí estem tota la família treballant al restaurant. Jo em dedico a la cuina i el Pau ara m’ajuda a mi. Per després fer pas atràs i que es quedi ell davant. 

ENTREVISTADORA. Molt bé, i a més del restaurant i de la venta que teniu un allotjament, a què més us dediqueu? 

PAU. Ui, doncs, som productors de mel de romaní, de taronger i de mil flors; treballem el tema de l’oli de les nostres oliveres, també fem melmelades 

MARI. Tenim gallines i animals per consum propi. Tenim hort, per fer lo màxim possible tomàquets, pimentons, tot el que es pot fer de casa per lo restaurant. 

PAU. Tenim vinyedos, fem vi perquè ens agrada tenir un producte de casa de qualitat pel restaurant, un producte que sabem el que porta. 

ENTREVISTADORA. Déu n’hi do la feina que feu, us deixeu una bona part de la feina que feu! Ja sabeu que estem en un projecte sobre temes digitals i clar vosaltres heu hagut de fer un salt de les coses que abans no calien eines digitals, doncs ara heu hagut de fer un salt i començar a utilitzar-ne. Per què vau començar a fer-les? 

PAU. Mira perquè en ser un poble petit, necessitàvem donar-nos a conèixer en el món exterior, com tot funciona per mòbil i per això vam començar a fer servir Facebook, Instagram, Booking, etc. per donar-nos a conèixer. 

ENTREVISTADORA. I això des de quan Pau? 

PAU. Farà uns 5 o 6 anys que hem començat amb aquestes plataformes. 

ENTREVISTADORA. I tu Mari com portes això de les noves tecnologies, de les eines digitals? 

MARI. D’aquella manera, perquè no vinc de la generació aquesta. Vaig preguntant al Pau, això com se fa? Mica en mica ho vaig controlant. 

ENTREVISTADORA. I ara com vas, ja te n’ensurts, comences a sentir-te més segura? 

MARI. Ara més o menys ja està tot controlat 

ENTREVISTADORA. Això de la xarxa de la connectivitat, com us va 

PAU. Si no hi ha llum, cau la xarxa. Totes les antenes estan connectades allà, si cau la llum es perd la connectivitat. Ens faltaria un satèl·lit o fibra òptica. 

ENTREVISTADORA. Teniu previst fer alguna acció per aconseguir fibra òptica? 

PAU. Estaria bé tenir, és contradictori que el poble d’Horta de Sant Joan amb tants restaurants no tinguem bona connexió. 

MARI. Quan hi ha molta gent connectada a l’estiu o setmana santa. Segons a quines hores quan hi ha molta gent de fora es col·lapsa, es perd senyal. 

ENTREVISTADORA. I des del punt de vista de les eines, què heu hagut d’adquirir? 

PAU. Ens ha tocat tindre una antena, dues connexions de ruter, dos amplificadors, tot un seguit d’instal·lacions. 

ENTREVISTADORA. I per formar-vos, com l’heu hagut de fer, com us heu apanyat? 

PAU. A través de tutorial de YouTube i preguntant a les companyies de telefònica. 

MARI. I aquí a Horta. L’Ajuntament de tant en tant fa cursos, per formar a gent que puguen anar aprenent, però moltes vegades amb la feina nostra per l’horari no podem anar. Jo vaig fer un curs a Tortosa de 15 h i a partir d’allí vas aprenent i quan t’equivoques ja saps que no has de fer allò. 

ENTREVISTADORA. Quines habilitats heu hagut de desenvolupar? Cercar informació, editar informació, per donar-vos a conèixer a través de la xarxa, etc. Què és el que més necessiteu per donar-vos a conèixer? 

PAU. Utilitzar eines i plataformes com ‘El Tenedor’, o plataformes tipus ‘TripAdvisor’. La gent pot penjar fotos, opinions, i ens permet donar-vos a conèixer. 

ENTREVISTADORA. Captar bones fotos del vostre entorn per a que la gent les vegi, sono altres habilitats. I quins avantatges i inconvenients us heu trobat? 

PAU. Comencem pels inconvenients, el temps que cal dedicar en això, et veu molta gent, però després sol et venen 10 o 15. Molta inversió de temps i temps són diners. El bo és que d’aquests 15 va el boca a boca. Però al final, per exemple, així és com ens hem conegut amb vosaltres. 

MARI. Sí, estic d’acord amb el que diu el Pau, és una feinada, t’has de fer fotos, penjar, fer-ho. I de tant en tant algú et diu sí, sí que ho he vist i per això ha vingut a dinar. I altres que ni saben que estàs penjant coses. 

ENTREVISTADORA. Cal quedar-se amb les coses que funcionen i deixar de banda les que no. Està clar que hi ha coses que funcionen i altres no, algunes coses funcionen i alguns inconvenients també n’hi ha. Quines recomanacions li donaríeu que comenci amb aquesta aventura digital? 

PAU. Que la gent li dona moltes opinions. Internet et permet recollir informació, quins gustos tenen, què els agrada. Permet fer enquestes. 

MARI. Això, és ficar-te i sobre la marxa és amb el que vas aprenent. Si t’hi fiques tothom ho veu, et fan comentaris. Sempre mirant la part positiva. 

ENTREVISTADORA. I d’aquí a mig-llarg termini què us proposeu a la Venta del Romé? 

PAU. Treballar el menú, més productes, més etiquetes i promocionar lo producte de la terra. 

MARI. Home, doncs continuar amb el camí que fem, que és el que creiem i que la gent estigui contenta amb natros. 

ENTREVISTADORA. Moltes gràcies perquè em consta que teniu molta feina. Gràcies per aquest temps que val molt, que és molt valuós. I també és molt valuosa la vostra aportació pel projecte. Ens ajudarà moltíssim a treballar a aquest projecte. I gràcies per les fotos que ens heu enviat. 

Moltíssimes gràcies, I seguiu endavant amb tan bon humor i tantes ganes d’aprendre. Adéu, forta abraçada a tota la família. 

PAU i MARI. A tu, gràcies per pensar en natros. Ja els direm! 

Competència digital ciutadana: cap a una bretxa digital 0 és un projecte finançat amb el suport de la Diputació de Tarragona (ref. 2020PGR-DIPTA-URV14). Aquest projecte es va iniciar l’1 de novembre de 2020 amb una durada de 8 mesos.